Lindsy Peeters (Hasselt) - de vroege vogel
Waarom start je het liefst zo vroeg mogelijk, Lindsy?
Lindsy: "Ik ben zo’n 10 jaar geleden overgestapt naar een 32-urenweek om meer tijd vrij te maken voor mijn ouders, wiens gezondheid helaas achteruit is gegaan. Daarbij zorg ik grotendeels voor het huishouden en de extra zorg die ze nodig hebben. Door vroeg te beginnen, hou ik wat meer tijd over voor mezelf."
Wat doe je na je vroege shift?
Lindsy: "Na mijn shift probeer ik alles rond te krijgen: zorgen voor mijn ouders, het huishouden en wat tijd voor mijn eigen hobby's, zoals wandelen met onze oude hond Jenka. Die extra uurtjes zijn goud waard."
Wissel je weleens van shift met collega’s?
Lindsy: "Ja, als ik mijn planning kan aanpassen, probeer ik altijd een collega uit de nood te helpen. Flexibiliteit is belangrijk."
Hoe ziet je ochtendroutine eruit voor je werkdag begint?
Lindsy: "Ik sta heel vroeg op zodat ik rustig kan opstarten, en ik wacht altijd even tot mijn ochtendhumeur weg is. Dat scheelt voor de klanten!" (lacht)
Natalie Geysels (Mechelen) - de late shift planner
Jij doet al je late (11h30-20h) shiften in één week. Hoe werkt dat?
Natalie: "Klopt! Ik heb de optie gekregen om al mijn late shiften in één week te doen en dat vond ik meteen ideaal. Zo heb ik de rest van de weken meer structuur en kan ik alles beter plannen. Het geeft me ook een week waarin ik wat kan uitslapen, wat altijd fijn is!" (lacht)
Wat zijn de voordelen van die late shifts op één week?
Natalie: "Structuur is voor mij heel belangrijk, en met die late shiften in één week heb ik dat. Het is ook handig voor mijn privéleven; ik weet wanneer ik de latere shifts heb en kan daarop anticiperen. Een ander voordeel? Ik hoef die week niet te koken! Bij ons geldt de regel: wie eerst thuis is, kookt. En tijdens mijn late shifts is dat zeker niet ik!" (knipoogt)
Hoe ziet jouw ochtend eruit als je een late shift hebt?
Natalie: "Dat hangt ervan af. Soms slaap ik wat langer uit, of ik ga gezellig ontbijten met een vriendin. Maar meestal besteed ik de ochtenden aan huishoudelijke klusjes zoals boodschappen doen, het huis opruimen of de was. Niks spannends, maar wel nodig!" (lacht)
Hoe flexibel is je uurrooster voor jou?
Natalie: "We kennen onze uurroosters zo'n vier weken op voorhand, wat handig is voor het plannen van afspraken. Als ik iets echt niet kan combineren, kan ik een 'onbereikbaarheid' doorgeven aan de planningsdienst. Dat werkt goed, en ze zijn best flexibel."
Slotvraag aan beiden: Zouden jullie elkaars shifts ooit willen proberen?
Lindsy: "Late shiften lijken me lastig met alles wat ik moet regelen na het werk, dus nee, liever niet. Maar nooit zeggen nooit!" Natalie: " Laat mij al de lates maar in één week doen, dan ben ik er van af! (lacht)
Bekijk alle nieuwsberichten