Stand van zaken: IT-vernieuwing bij De Stroomlijn

Stand van zaken: IT-vernieuwing bij De Stroomlijn

“De Stroomlijners stellen andere eisen aan hun manier van werken”

Sinds eind 2021 is De Stroomlijn bezig met een infrastructuurvernieuwing. Alles verloopt volgens plan en het einde is voorzien voor november 2020. Valery Coucke, IT Operations Manager, licht toe wat de focuspunten zijn van deze vernieuwing.

“In dit project ligt vooral de focus op het vernieuwen van de ondersteunende platformen waar al onze servers en software op draaien, alsook het gehele DSL-netwerk. Zoals met alle technologieën moeten die tijdig vervangen worden om zo IT-problemen te vermijden en up-to-date te zijn met de laatste nieuwe evoluties qua snelheid en veiligheid.”

Slimme schermen om te vergaderen

“Maar we hebben ook andere challenges. Door de versnelde digitalisering stellen de Stroomlijners andere eisen aan hun manier van werken: thuiswerken, een grotere behoefte en een betere balans tussen werk en privé en het gebruik van geavanceerde technologieën zijn net zo belangrijk geworden als flexibele manieren van werken. Gebruik maken van grote - slimme - schermen om te vergaderen, multitasking schermen en slimme toegangen zijn maar enkele voorbeelden die nu al standaard zijn geworden.”

Sterk inzetten op laptops

“Voor ons als organisatie neemt de uitdaging toe om te voldoen aan de toenemende eisen. Zo hebben we reeds sterk ingezet in laptops voor al onze medewerkers om iedereen uiterst mobiel te krijgen. Ook zijn er de vernieuwde gebruikerstools waardoor het mogelijk is om zelf bijvoorbeeld paswoorden te deblokkeren of makkelijk online je timesheets in te vullen.”

Virusvrij houden van onze omgeving

“Doordat er gebruikers op verschillende werkvloeren zijn en ook soms thuis werken wordt alles steeds complexer en hierdoor zijn er veel processen en tools ontstaan die moeten worden geïmplementeerd en onderhouden. Het tijdig updaten en beschermen van onze laptops en het virusvrij houden van onze omgeving zijn een dagelijkse bezigheid.”

Toenemend aantal cyberaanvallen

“Gebruikers moeten tegenwoordig snel en veilig toegang hebben tot gegevens en apps, zowel binnen als buiten het bedrijfsnetwerk. Daarbij wordt snel duidelijk hoe belangrijk een modern workplace security-aanpak is, want het aantal cyberaanvallen neemt voortdurend toe. Elke medewerker zal een phishing quiz moeten ondergaan en hiervoor slagen. Voor een organisatie als de onze is het van cruciaal belang om ons netwerk en onze gegevens maximaal te beschermen. Recent hebben we hier ook nog een cybersecurity response plan voor opgemaakt om zo alle actoren en een duidelijk stappenplan op te lijsten in geval van een cyberaanval.”

Vernieuwen van het materiaal

“Tijdens dit vernieuwingstraject gaan we ook heel wat materiaal vernieuwen in onze datacenters. De servers, zowel virtueel als fysiek, zullen vernieuwd worden alsook alle netwerkcomponenten, VPN en firewall. Dat is een hele onderneming op zich en wij wensen dit te doen zonder impact op onze operaties. Dat op zich is al een hele klus.”

Plannen voor 2023

“Stilstaan is achteruitgaan, dus doen we er in 2023 nog een schepje bovenop. We zullen dan de vernieuwing starten van ons communicatieplatform. Dat zal nog complexer zijn en zal heel wat werk met zich meebrengen, maar is oh zo belangrijk, want wij zijn een contactcenter waar onze opdrachtgevers sterk op vertrouwen en dat willen we ook zo houden.”


Bekijk alle nieuwsberichten